Toxisch belast? Laat je ontstoren!

Er zijn ouders die vaccinaties de schuld geven van allerlei ziektes bij hun kinderen. Maar wat nou als je in alle goedgelovigheid je kind al hebt laten vaccineren? Dan kun je dat teniet laten doen door je kind of jezelf te laten “ontstoren”. De nieuwste hype binnen het alternatieve circuit.

‘Ik neem dan een liter van dat vaccin, doe daar tien liter water bij en schud het goed. Daarvan neem ik een liter, daar doe ik weer tien liter water bij en ik schud het weer goed; ik heb dan de tweede potentie als ik daar een liter van neem. Zo ga ik maar door tot ik de potentie heb die ik nodig vind.’ (Homeopaat Pasma)

Alternatieve behandelaars mogen graag twijfel zaaien over de veiligheid van vaccins: die zouden vol zitten met allerlei hulpstoffen die ernstige aandoeningen kunnen veroorzaken. Ouders die hiervoor gevoelig zijn, laten hun kinderen niet meer vaccineren — maar wat als ze hun oudere kinderen wel al hebben laten inenten omdat ze toen het licht nog niet hadden gezien? En hoe verlossen ze zichzelf van die vergiften die zij als kind toegediend kregen en die vast voor hun huidige klachten verantwoordelijk zijn? De alternatieve markt (en dan vooral de homeopathie) biedt uitkomst: ontstoren. Niet alleen geschikt voor vaccinatieschade, maar ook bruikbaar tegen alle nare effecten van reguliere medicijnen.

Voorbeeld

Athilde Whyte, moeder van vier kinderen, liet haar nu achttienjarige dochter als kind vaccineren, maar die werd ziek na de inentingen. ‘Ze kreeg veel last van verkoudheid, keelpijn, het ging maar niet over. Ik ging wel met haar naar de KNO-arts, maar die wist het ook niet meer. Mijn dochter kreeg antibiotica voorgeschreven, maar niets hielp. Ze bleef hangerig, huilerig en snipverkouden. De arts was zelf ook ten einde raad en adviseerde ons om verder te gaan kijken, eventueel in het alternatieve circuit. Ik kwam toen in contact met een homeopaat die mijn dochter korrels voorschreef. Ik ging met een ziek kind naar binnen bij die homeopaat, maar na één korrel kwam ik met een gezond, vrolijk en blij kind de behandelkamer weer uit. Ik wist niet wat ik zag! Daarna heb ik mijn andere kinderen niet meer laten vaccineren. Het is gevaarlijk en de Big Pharma verdient er een hoop geld aan.’

Bron: Freepik.com

Isopathie
Ontstoren gaat uit van het gedachtegoed van de isopathie, in 1833 uitgevonden door de Duitse dierenarts Johann Josef Wilhelm Lux. Hij beval aan om een druppeltje bloed uit de milt van een aan miltvuur gestorven dier homeopathisch te verdunnen om daarmee door miltvuur getroffen mensen of dieren te genezen, en op dezelfde manier schurftkorsten tegen schurft in te zetten, etter uit de neus van een ziek paard tegen kwade droes enzovoorts.

Anders dan bij de homeopathie, waarin verdunningen worden gemaakt van een stof die bij gezonde mensen de symptomen van de ziekte oproepen, gaf hij de stof die de oorzaak van de aandoening was — daar kon volgens de bedenker van de homeopathie, Samuel Hahnemann, weinig goeds van komen, maar tegenwoordig nemen homeo­paten het niet zo nauw meer.

Elk middel in een hoge homeopathisch bereide verdunning heeft dus, volgens de isopathie, een tegengestelde werking aan die van een gangbare dosis — een arsenicumvergiftiging moet met een homeopathische verdunning van arsenicum worden bestreden.
Om de dosis te bepalen die hoort bij het omslagpunt waarop de werking van een stof in haar tegengestelde zou verkeren, wordt gebruik gemaakt van elektroacupunctuur, in 1951 uitgevonden door de Duitse huisarts Reinhold Voll. Hierbij wordt de huidweerstand gemeten van een patiënt die achtereenvolgens flesjes met verschillende verdunningen van een homeopathisch middel in de hand houdt. Is de weerstand, die aanvankelijk veranderd was, weer tot een uitgangswaarde teruggekeerd, dan is de ‘juiste’ verdunning gevonden. De Friese homeo­paat Arjen Pasma uit Scherpenzeel legt het uit:

“Ik zoek eerst uit welk middel precies is gebruikt als basis van het geneesmiddel, dat middel vraag ik bij mijn apotheker op. Die zorgt ervoor dat ik dit vloeibaar aangeleverd krijg, bijvoorbeeld het BMR-vaccin, het combinatievaccin tegen bof, mazelen en rode hond. Ik neem dan een liter van dat vaccin, doe daar tien liter water bij en schud het goed. Daarvan neem ik een liter, daar doe ik weer tien liter water bij en ik schud het weer goed; ik heb dan de tweede potentie als ik daar een liter van neem. Zo ga ik maar door tot ik de potentie heb die ik nodig vind. Ik maak ook flesjes met daarin de zoveelste potentie van het middel, bijvoorbeeld BMR 2. Dat zet ik op het etiket. Dat is de tweede potentie van het middel tegen BMR. Ik ga door met het maken van nieuwe en hogere potenties tot ik denk dat het genoeg is.
Gelukkig hebben we machines die dit voor ons doen, anders zou het wel erg arbeidsintensief zijn. Van deze laatste potentie (bijvoorbeeld BMR 200) druppel ik wat op korreltjes suiker. Dit schud ik ook weer en dan leg ik de korreltjes te drogen. Als ze gedroogd zijn, zijn ze klaar. Afhankelijk van de algehele gesteldheid van de patiënt krijgt hij of zij korreltjes om in te nemen.”

Dit ontstoren werkt niet alleen bij vaccins en bij kinderen, nee, er kunnen ook allerlei andere problemen mee worden opgelost. Pasma: “Er kwam eens een meneer in mijn praktijk die niet meer kon slapen sinds hij onder narcose was geweest. Ik heb uitgezocht welk narcosemiddel werd gebruikt en daarvan ben ik een potentie gaan maken. Die meneer slaapt sindsdien weer als een roos! Ook antibiotica en zelfs de anticonceptiepil kunnen voor vervelende bijwerkingen zorgen. Ik adviseer vrouwen om daarmee te stoppen. Als ze dan niet meer zwanger willen worden, moeten ze er maar een knoop in laten leggen bij hun man als ze eenmaal genoeg kinderen hebben.”

De basis van het ontstoren is, net als in de homeopathie, het geloof dat de geneeskracht van een middel sterker wordt naarmate het sterker wordt verdund. Die geneeskracht, de ‘potentie’, is onstoffelijk en heeft niets te maken met materie en hoeveelheden moleculen. Ziekten zijn immers ook onstoffelijk: ‘Een bepaalde geestelijke invloed brengt de waterpokken of de mazelen over,’ zo leerde Hahnemann, ‘met net zo weinig overdracht van enig materieel deeltje als de magneet overdraagt op een nabije stalen naald’.

Bron: Freepik

Voorbeeld:

Mariko van der Garde is een dove moeder die zichzelf liet ontstoren. ‘Na mijn bevalling had ik erg veel last van oxytocineschade. Ik was moe, geïrriteerd en heel ongeduldig. Ik wilde met rust gelaten worden en geen gedoe aan mijn hoofd. Dat was heel vervelend, voor mezelf, maar ook voor mijn omgeving. Mijn homeo­paat stelde ontstoring voor en stuurde me door naar een andere homeopaat die daarin gespecialiseerd was. Ik heb informatie over die homeopaat opgezocht en hij bleek erg betrouwbaar. Het ontstoren zelf ging met korrels en het duurt altijd minimaal een maand. Ik moest twee keer per week twee korrels slikken. Afhankelijk van hoe ik reageerde op deze korrels mocht ik doorgaan met dezelfde potentie of doorgaan naar een sterkere potentie. Het resultaat is verbluffend: ik voel me minder moe, ik ben minder snel geïrriteerd en ik kan veel meer mijn geduld bewaren naar iedereen toe. Mijn zoon is niet gevaccineerd en zal, als het aan mij ligt, ook nooit gevaccineerd worden.’

Cease-therapie
Verwant aan het ontstoren is de Cease-therapie — de afkorting staat voor ‘Complete Elimination of Autistic Spectrum Expression’. Cease-therapeuten claimen kinderen (en volwassenen) van autisme te kunnen genezen. Op de website van Cease-therapie wordt de behandeling omschreven:

Stap voor stap worden alle oorzakelijke factoren (vaccins, reguliere medicatie, intoxicaties, ziektes, etc.) ontstoord met de homeopathisch verdunde en gepotentiëerde stoffen die het autisme veroorzaakt hebben. Meestal worden vier verschillende potenties gebruikt, de 30K, de 200K, MK en XMK om de energie van de patiënt van de afdrukken van de toxische substanties of ziektes te ontdoen.

Dit is dus eigenlijk hetzelfde als ontstoren, maar deze potenties gaan nog wat verder dan degene die Pasma gebruikt voor het ontstoren. Cease is begin deze eeuw bedacht door de Nederlandse basisarts en homeopaat Tinus Smits. Hij kwam ook op de diagnose ‘postvaccinaal syndroom’. In een brochure schreef hij daarover:

Het stellen van de diagnose gebeurt voornamelijk door een zorgvuldige ondervraging van de pati­ent of van de ouders. Wanneer de klachten in een vaccinatieperiode begonnen zijn of in een periode die op een vaccinatie volgt, dient de arts serieus de diagnose ‘post-vaccinaal syndroom’ te overwegen en dient er in eerste instantie een behandeling ingesteld te worden volgens de in deze brochure beschreven methode. Dit ter voorkoming van een eindeloze en heilloze weg van onderzoeken en therapieën. Bij een positief resultaat wordt de vermoede diagnose PVS bevestigd. Pas in tweede instantie, als blijkt dat de patiënt in het geheel niet op de ingestelde behandeling reageert, dient er een vervolgdiagnose gesteld te worden.

De website van de Cease-therapie is vooral gevuld met baarlijke onzin. Autisme, heet het, wordt veroorzaakt door een ‘stapeling van stress in de hersenschors (neocortex)’, waardoor ‘de grote hersenen op slot slaan of in een soort standby-functie gaan’. De stress kan zelfs al voor de zwangerschap beginnen, zo wordt gewaarschuwd, maar vooral het eerste levensjaar is cruciaal: vaccins, een narcose, antibiotica, onvolwaardige voeding, onvoldoende water, gebruik van de magnetron, plastics, zware metalen, ‘etc.’ De mogelijke bijdrage van andere oorzaken zoals aspartaam, glutamaat, roken tijdens de zwangerschap en weekmakers uit plastics wordt ‘nog onderzocht’. Bezoekers wordt op het hart gedrukt zich uitsluitend te wenden tot een ‘gecertificeerd therapeut’ — dat is iemand die een drie tot vijf dagen durende opleiding van de organisatie heeft gevolgd — en dat de behandeling tot twee jaar kan duren en niet gratis is.

Waarschuwing

Tinus Smits kreeg in 2006 van het medisch tuchtcollege Eindhoven een waarschuwing vanwege zijn bewering dat ouders vaccinatie wel kunnen uitstellen of overslaan omdat al die kinderziekten toch prima homeopathisch te behandelen zijn. Hij overleed in 2010; de handel werd nog enige jaren voortgezet door zijn zoon Yannick.

De Reclamecodecommissie heeft inmiddels herhaaldelijk geoordeeld dat websites van Cease-therapeuten ‘bedrieglijk beweren dat een product ziekten kan genezen als bedoeld in nummer 16 van bijlage 1 bij artikel 8.5’, hetgeen ‘misleidend en daardoor oneerlijk als bedoeld in artikel 7’ is.

De site www.cease-therapie.nl kreeg in oktober 2017 de aanbeveling ‘niet meer op een dergelijke wijze reclame te maken’, maar over volledig herstel lijkt ook hier enige tijd heen te gaan.

Photo by Racool_studio

Risico

Volgens de Groningse kinderarts Jan Peter Rake zit er wel een risico aan dit soort praktijken. ‘Het valt niet te bewijzen. Nog nooit is uit een onafhankelijk onderzoek gebleken dat homeo­pathie, isopathie, acupunctuur of welke alternatieve geneeswijze dan ook, werkt. Positieve resultaten kunnen niet worden gereproduceerd — dat is toch wel een voorwaarde voor wetenschappelijk verantwoorde behandeling. Daarnaast wordt het Rijksvaccinatieprogramma in een kwaad daglicht gesteld, en de behandelaars plakken allerlei niet-bestaande diagnoses op kinderen die andere hulp zouden moeten krijgen.’

Niet-bestaande begrippen

Catherine de Jong, anesthesioloog bij een kindertandartsenpraktijk en bestuurslid van de Vereniging tegen Kwakzalverij valt hem bij: ‘Ontstoren zelf kan geen kwaad, het probleem is vooral dat kinderen en volwassenen behandeling onthouden wordt die ze wel nodig hebben. De behandelaars gebruiken woordspelletjes en niet-bestaande begrippen om mensen bang te maken zodat die een behandeling willen ondergaan.’

Dit artikel verscheen eerder in Skepter

Waardeer dit artikel!

Als je dit artikel waardeert en je waardering wilt laten blijken met een kleine bijdrage: dat kan! Zo help je onafhankelijke journalistiek in stand houden.

Mijn gekozen donatie € -

Dit vind je misschien ook leuk...