Europawijde acties voor vluchtelingen in Griekenland

Lichtobjecten op het Malieveld, foto: #SOSMoria

In Griekenland zitten 40.000 vluchtelingen hutjemutje in kampen verdeeld. In de kampen op de eilanden is er nog niemand besmet met het Corona-virus, maar als dat wel gebeurt is de ellende niet te overzien. Daarom doen medici vanuit heel Europa een noodoproep voor deze vluchtelingen, te beginnen op het Malieveld op vrijdagavond om 21.00 uur.

Initiatiefnemers van deze #SOSMoria actie zijn de Nederlandse gynaecoloog Sanne van der Kooij en huisarts Steven van de Vijver. Deze laatste deed mee aan de actie met lichtobjecten vanaf het Malieveld, waarbij de lichten het SOSsignaal kortkortkort-langlanglang-kortkortkort uitzonden. “De politiek moet in beweging komen”, geeft hij aan. “Alleen geld sturen is niet voldoende. Deze mensen moeten nu uit de vluchtelingenkampen worden gehaald. Sommigen zitten daar al vier jaar!”

Van de Vijver werkte zelf als vrijwilliger tweemaal in het kamp Moria op Lesbos, net als Van der Kooij. “Wij zagen met eigen ogen wat een ellende dat is. Ook al zouden ze het willen, in die kampen kunnen mensen helemaal geen anderhalve meter afstand houden, daar is geen ruimte voor.” Van der Kooij was vrijdagavond in het programma Op1 te zien waarin ze uitleg gaf: “Als het Coronavirus in die kampen uitbreekt, is het leed niet te overzien. Deze mensen zijn al ziek, verzwakt en getraumatiseerd. De vraag is niet of het virus daar uitbreekt, maar wanneer dat gebeurt.”

Samenwerken

Vanuit heel Europa komen steunbetuigingen van collega’s en van burgers. In de week dat de actie #SOSMoria nu bestaat, hebben 6000 medici en 40.000 burgers uit heel Europa hun handtekening gezet. “We willen hiermee een heel dringend signaal afgeven aan de politiek”, legt Van de Vijver uit. “Er moet nu wat gebeuren. En er zijn voldoende gemeentes in Nederland en in andere Europese landen die vluchtelingen willen opnemen, daar ligt het probleem helemaal niet. Het is de politiek die dwarsligt en denkt dat het allemaal met geld op te lossen is.”

Huisarts Steven van de Vijver. Foto: Tessa Kraan

Humanitaire hulp

De vluchtelingen hebben nu hulp nodig. “De kampen zijn overbevolkt”, legt Van de Vijver uit. “Er is plek voor 4000 mensen. Een jaar geleden was ik in Moira, toen zaten er 6000 mensen. Dit jaar ging ik terug en bleken er 22.000 te zitten. Dat barst uit zijn voegen. Daarom helpt meer geld niet, er is gewoon te weinig ruimte. Mensen daar weghalen en over Europa verspreiden is het enige wat helpt.” Vluchtelingen die in de kampen zitten zouden geen anderhalve meter afstand kunnen houden, dat past gewoon niet. Voor het bezoek aan de enkele dokter die in het kamp is, staan ze uren in de rij. Datzelfde geldt voor het ophalen van voedsel.

Na de boerenprotesten op het Malieveld lijkt de tijd rijp voor protesten vanuit de bevolking die effect hebben. Dit protest blijft zeker niet beperkt tot vrijdagavond, want zaterdagavond, ook weer om 21.00 uur, zonden diverse grote gebouwen in Amsterdam het SOSsignaal uit. Ook Tivoli Vredenburg in Utrecht deed daaraan mee. “De bedoeling is dat deze oproep zich als een olievlek door heel Europa verspreidt. Heel veel steden zetten dit middel ook in om hun overheden tot actie op te roepen. Het gaat om een totaal van 40.000 vluchtelingen die over de Europese landen verspreid worden. Dat kan best, het is niet zo moeilijk. Als de politiek maar meewerkt.

foto: #SOSMoria

Zet ook jouw handtekening op www.sosmoria.eu

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *