De eerste vijftig dagen van 2020 in 53 steekincidenten

In Nederland vinden steeds meer steekincidenten plaats. De politie wil niet spreken van een ‘explosieve toename’, maar wel van een duidelijke trend die hen zorgen baart. Wat het moeilijk maakt om inzicht te krijgen in de cijfers is dat de politie steekincidenten niet apart zou registreren, naar eigen zeggen.

Metal photo created by freepik – www.freepik.com

1 januari

Nieuwjaarsnacht gaat niet zonder steekincidenten voorbij. In Utrecht loopt een 45-jarig man over straat als hij rond 1.00 uur twee jongemannen aanspreekt op hun gedrag rondom vuurwerk afsteken. Hij wordt daarna in zijn rug gestoken, vermoedelijk door deze jongemannen.

4 januari

Een 12-jarige jongen raakt in Hoorn gewond doordat hij wordt gestoken door een leeftijdsgenoot. Dit gebeurt rond de ingang van het Van der Valk Hotel. Het slachtoffer moet naar het ziekenhuis voor behandeling. Naar de dader is met een helikopter gezocht, maar hij meldt zich die avond zelf bij het politiebureau waar hij wordt gearresteerd.

Op dezelfde dag steekt een 19-jarige Amsterdammer iemand met een mes in Oostzaan. Dit gebeurt bij een huisfeestje waarbij een vechtpartij ontstaat tussen jongeren. Het ook 19-jarige slachtoffer raakt hierbij ernstig gewond en werd naar het ziekenhuis gebracht.

In Den Haag raakt een 34-jarige man zwaargewond als hij geld wil storten bij een automaat op het Hobbemaplein. Tijdens een worsteling wordt het slachtoffer meerdere keren gestoken met een groot mes. Als de mannen al vechtend buiten de ruimte bij de automaten komen, weet het slachtoffer vrij te komen en rent de dader weg. Hij gaat er vandoor op een fiets. Het slachtoffer wordt in een nabijgelegen winkel geholpen aan zijn hevig bloedende arm. De dader is op meerdere camera’s gefilmd. Inmiddels is de dader herkend en opgepakt.

5 januari

In Voorburg is rond half elf ’s avonds een persoon gewond geraakt bij een steekincident. Deze persoon is met spoed naar het ziekenhuis gebracht. De politie start meteen een zoekactie naar de dader, zet daarvoor zelfs een hoogwerker in om op de daken te kunnen zoeken, maar er is nog niemand aangehouden.

6 januari

Een 58-jarige vrouw steekt bij een conflict een 52-jarige man neer in Hoorn. De man moet worden behandeld in het ziekenhuis. De vrouw is aangehouden door de politie. Het gaat vermoedelijk om een conflict in de relationele sfeer.

7 januari

Steekpartijen op scholen gebeuren ook steeds vaker, op 7 januari steekt een 17-jarige jongen een leeftijdsgenoot Dit gebeurt voor een ROC in Den Haag. Het slachtoffer moet voor behandeling naar het ziekenhuis. De politie stelt meteen een onderzoek in. Inmiddels is een 17-jarige jongen uit Rotterdam thuis aangehouden door de politie. Hij kwam als verdachte uit het onderzoek naar voren.

Ook op deze datum steekt een jongen van 15 jaar een 16-jarige jongen die er wonder boven wonder alleen met kleerscheuren vanaf komt. Dit gebeurt in Krommenie. Het slachtoffer wordt twee dagen later zelf ook aangehouden; hij heeft een wapen met een zeventig centimeter lang lemmet bij zich.

9 januari

In Tilburg raakt een man gewond als hij in zijn gezicht gestoken wordt. Twee groepen zouden ruzie hebben, waarop het steekincident volt. Dit gebeurt aan de achterkant van een school. De politie doet onderzoek en bekijkt ook camerabeelden van de school. Het is onbekend of er al iemand is aangehouden.

In Almere wordt een 15-jarige jongen neergestoken bij een bushalte. Het slachtoffer gaat daarop naar huis, waar een gealarmeerde ambulance hem komt ophalen. De politie doet onderzoek op de plek van het incident en bij de jongen thuis. Daarbij zijn enkele voorwerpen veiliggesteld. Er is nog niemand aangehouden. Ook de aanleiding is nog niet bekend.

11 januari

Een 26-jarige man is in Kampen mishandeld en gestoken. Hij zou op straat ruzie hebben gekregen met een paar andere mannen die hem daarna aanvielen. De politie is nog op zoek naar getuigen en vooral naar de daders.

Op dezelfde dag is er ’s avonds een conflict tussen een groepje jongens in het centrum van Hilvarenbeek. Daarbij wordt een 19-jarige inwoner uit Hilvarenbeek gestoken met een mes. Er zijn later twee jongens van 15 jaar uit Goirle en 17 jaar uit Tilburg aangehouden. Zij worden verhoord. Ook wordt er verder gezocht naar andere betrokkenen.

Ook in Amsterdam vindt er op diezelfde dag een steekincident plaats. Bij een steekpartij iets na 21.30 raakt een man gewond. Hij is naar het ziekenhuis gebracht. Waarschijnlijk ging er een ruzie aan dit incident vooraf.

12 januari

Een 26-jarige man uit Kampen wordt tegen twee uur ’s nachts met een steekwond aangetroffen bij een geldautomaat in zijn woonplaats. De ambulance brengt hem naar het ziekenhuis voor behandeling. Hij zou daar in de buurt ruzie hebben gekregen met een aantal mannen. De politie is een onderzoek gestart.

13 januari

Een man raakt gewond als een vrouw hem steekt. Het slachtoffer kon na een kort bezoek aan het ziekenhuis weer naar huis. De vrouw bleek verward te zijn en is meegenomen naar het politiebureau.

16 januari

In het Limburgse plaatsje Neer wordt op 16 januari vroeg in de ochtend een 47-jarige Hagenaar neergestoken. De dader is gevlucht en er is geen duidelijk signalement. De politie is nog op zoek naar deze persoon.

In de vroege ochtend vindt er ook een steekpartij plaats in Den Haag waarbij iemand gewond raakt en moet worden afgevoerd naar het ziekenhuis. Dit is een 47-jarige man uit Den Haag. Er wordt nog gezocht naar de dader.

Het Oranjepark in ’s Gravenzande is de plek waar een 16-jarige jongen wordt gestoken. Hij wordt per ambulance naar het ziekenhuis vervoerd. Ter plekke houdt de politie direct een 16-jarige jongen aan die op heterdaad betrapt is, later houdt de politie nog twee meisjes van 13 en 14 jaar aan. Ze zijn allemaal vastgezet en verhoord.

17 januari

Ook Zwolle is niet helemaal veilig. Op 17 januari raakt daar een 40-jarige man gewond bij een steekpartij in een flat. De politie treft het slachtoffer voor de portiek van de flat aan. Hij vertelt dat hij is neergestoken in een woning van de flat, maar dat hij kon ontkomen. Hij wordt per ambulance naar het ziekenhuis gebracht. Voor deze en een andere steekpartij op 31 december 2019 is een 42-jarige man uit Zwolle aangehouden. Hij blijft in voorarrest.

In het plaatsje Kampen, niet ver van Zwolle, raakt een persoon gewond bij een steekincident. Het slachtoffer zit met een bebloed hoofd op een bankje. Twee andere personen zijn vlak na het incident aangehouden. Voor het onderzoek was er veel politie op de been en is een deel van de binnenstad urenlang afgesloten. Een middelbare schoolklas zou net naar de bibliotheek gaan voor een ‘leerzame middag’, maar in plaats daarvan zagen zij de politie aan het werk en personen geboeid afgevoerd worden.

19 januari

Op zondagavond 19 januari krijgt de politie een melding van een steekincident in Bovenkarspel. Een 18-jarige jongen is hierbij gewond geraakt doordat hij in zijn rug is gestoken. Hij is per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis. Er bleken meerdere omstanders direct na het incident vertrokken te zijn, de politie is nog op zoek naar hen. Er is direct buurtonderzoek gedaan en er is een speurhond ingezet.

22 januari

Rond 17.00 uur wordt een 17-jarige Rotterdammer neergestoken in zijn woonplaats. Hij ontmoet eerder een groepje jongeren waarmee hij ruzie krijgt. Nadat hij wordt geslagen tijdens een vechtpartij, besluit hij te vertrekken. Maar hij wordt in zijn rug gestoken. De jongen is behandeld in het ziekenhuis, hij is aan zijn rug geopereerd. De politie heeft enkele weken later zes jongens uit Rotterdam aangehouden. Het betreft vier 16-jarigen, een 17-jarige en een jongeman van 18 jaar. Vijf van hen zijn in hun huis aangehouden, eentje op school. De politie sluit niet uit dat er meer arrestaties volgen.

27 januari

Bij een steekincident rond 19.00 uur in Sint Joost raakt een persoon lichtgewond bij een ruzie in huiselijke kring. Er is geen ambulance of verdere inzet van de politie nodig.

29 januari

In Spijkenisse wordt een 17-jarig jongen in zijn been gestoken na een ruzie. Er zijn twee verdachten van 15 en 17 jaar aangehouden door de politie. Volgens een ooggetuige is er een hele groep in het donker geklede jongens bij betrokken: “Met acht tot tien personen hakten ze op het slachtoffer in, twee stonden er te filmen.”

30 januari

Een 14-jarige jongen uit Assendelft is vlak voor een supermarkt in Zaandam neergestoken door een 15-jarige jongen uit Zaandam. Die wordt vlak na dit incident aangehouden door de politie. De gewonde jongen is door een ambulance naar het ziekenhuis gebracht.

Een meisje raakt ’s avonds gewond bij een steekincident in Stadskanaal. Zij moet onder bedreiging met een mes haar telefoon en geld afstaan aan twee jongens van 14 en 15 jaar. Zij zijn later aangehouden, samen met nog vier minderjarigen. Wat de rol van de andere personen is, wordt nog onderzocht.

31 januari

In Ridderkerk is een 13-jarige jongen uit Rotterdam aangehouden die ervan verdacht wordt een 16-jarige jongen te hebben neergestoken. De 16-jarige raakt zo zwaar gewond dat er een traumahelikopter ingezet wordt om hem met spoed naar het ziekenhuis te brengen waar hij in kritieke toestand aankomt. Het slachtoffer en de dader zaten beide op dezelfde school, die uit het zicht was, maar wel alle leerlingen meteen terug naar school liet komen. Met het slachtoffer gaat het veel beter, hij mag binnenkort het ziekenhuis verlaten.

1 februari

In Den Haag raakt een persoon gewond bij een steekpartij. Deze persoon is naar het ziekenhuis gebracht. De politie houdt twee mensen aan, onder wie het slachtoffer. Er wordt meer onderzoek gedaan.

Cafébezoekers grijpen zaterdagavond in als twee overvallers bezoekers van het café geld afhandig willen maken. Ze werken de overvallers tegen de grond, maar één overvaller weet te ontsnappen. De andere houden ze in bedwang tot de politie arriveert. Tijdens de worsteling is een bezoeker gestoken, hij raakt lichtgewond en wordt ter plekke behandeld door ambulancemedewerkers. De politie zoekt de tweede dader nog, het gaat om een licht getinte man van 18-20 jaar.

2 februari

En 18-jarige man raakt gewond bij een steekpartij in Zwijndrecht. Hij is met een ambulance naar het ziekenhuis gebracht. De politie is nog op zoek naar de dader, waarschijnlijk is dat een bekende van het slachtoffer.

4 februari

Een persoon raakte zwaargewond bij een steekincident in Zoetermeer. Naast de politie en een ambulance is ook de traumahelikopter met het Mobiel Medisch Team (MMT) opgeroepen. Een arts van het MMT is meegegaan naar het ziekenhuis met het slachtoffer. De politie onderzoekt de zaak, maar kan niet zeggen of er al iemand is aangehouden.

8 februari

Zaterdagochtend vroeg krijgt de politie in Kerkrade een melding van een 49-jarige gewonde man die neergestoken in een woning ligt. Er is een verdachte aangehouden, een 55-jarige man uit Kerkrade. Het slachtoffer moet naar het ziekenhuis waarvoor zowel een Duitse als een Nederlandse ambulance paraat staan. De politie doet verder onderzoek. Het 49-jarige slachtoffer uit Heerlen overlijdt de volgende dag. Een ruzie in de relationele sfeer is de aanleiding geweest voor de steekpartij.

In Rotterdam vindt ook een steekincident plaats op straat. Hiervoor wordt de hulp van de traumahelikopter ingeroepen. Die blijkt niet nodig te zijn, want een 39-jarige man raakt lichtgewond. Hij had ruzie met zijn 48-jarige buurman die aangehouden is door de politie.

’s Avonds raakt een 27-jarige man bij een steekincident in Geleen gewond. De verdachte is na het incident weggerend, waarmee diegene stak is niet bekend. Het slachtoffer is naar het ziekenhuis vervoerd. Na een onderzoek en de verspreiding van een Burgernetbericht zijn drie minderjarige jongens aangehouden.

9 februari

Bij een steekpartij in Delft raakt een persoon gewond. Diegene is naar het ziekenhuis vervoerd, de politie heeft een andere persoon meegenomen. Dat is of een verdachte of een getuige. Het voorval is in onderzoek bij de politie.

In Alphen aan den Rijn raakt een 18-jarige inwoner gewond doordat hij met een mes wordt gestoken. De verdachte is een eveneens 18-jarige Alphenaar die door de politie is aangehouden en voor verhoor is meegenomen. Het slachtoffer is ter plaatse behandeld aan zijn verwondingen en hoeft niet naar het ziekenhuis.

10 februari

Bij een ruzie tussen twee groepen in het AZC in Burgum raakt een persoon lichtgewond. De politie heeft een verdachte aangehouden en doet verder onderzoek. De gewonde persoon is ter plekke door ambulancemedewerkers behandeld.

12 februari

Twee verdachten kunnen snel worden aangehouden na een steekincident in Heerlen. Het slachtoffer is per ambulance naar het ziekenhuis vervoerd. De aanleiding voor het steekincident is nog volkomen onduidelijk. De politie zoekt daarom naar getuigen.

13 februari

Een 15-jarige jongen raakt lichtgewond bij een steekincident in Den Haag. De jongen loopt rond 20. uur van een tramhalte naar een andere plaats, maar wordt van achteren vastgepakt en gestoken mogelijk door meerdere personen. Het slachtoffer wordt ter plekke in een ambulance geholpen. De politie zoekt getuigen.

14 februari

Een supermarkt in Eindhoven is overvallen door twee gemaskerde jongens. Zij bedreigen de kassière met een mes, maar deze weet te ontkomen. De dader gaan er vandoor zonder buit, maar een 16-jarig personeelslid van de supermarkt raakt gewond als hij tijdens de achtervolging op zijn hoofd geslagen wordt met een hakmes. De gealarmeerde politie houdt ter plekke een verdachte aan die door personeelsleden in bedwang wordt gehouden. Een andere verdachte wordt later ook opgepakt. De verdachten zijn 16 en 17 jaar oud. De medewerker die gewond raakt, werkte er op zijn eerste dag. Hij houdt er acht hechtingen boven zijn oog aan over.

In De Pijp in Amsterdam raken twee mannen gewond bij een steekpartij. Daar gaat een ruzie aan vooraf. Eén van de twee is alleen aan zijn arm gewond en is aangehouden door de politie. De andere man is naar het ziekenhuis vervoerd met steekwonden in zijn buik en rug. De aanleiding van het incident wordt onderzocht.

15 februari

Vroeg in de ochtend vindt in Rotterdam een steekincident plaats waarbij een vrouw gewond raakt. Ambulancepersoneel behandelt haar en vervoert haar naar het ziekenhuis. De politie is nog op zoek naar de dader en onderzoekt de aanleiding voor het incident.

Door de oplettendheid van Cameratoezicht en een doorgegeven signalement wordt de dader van een steekincident snel aangehouden. Deze 30-jarige Rotterdammer steekt in een fastfoodrestaurant in zijn woonplaats een andere man neer. Wat de aanleiding is wordt nog onderzocht. De verdachte zit vast en wordt verhoord.

Een jongen van 17 wordt ’s avonds in zijn arm en gezicht gestoken in Spijkenisse. Hij loopt daarbij flinke verwondingen op. Naar eigen zeggen is hij plotseling door enkele personen belaagd. Het zou om een beroving gaan, maar als de daders van 16 en 18 jaar zich later op het politiebureau melden blijkt dat ze elkaar kennen. De politie houdt de daders aan en doet verder onderzoek. Het slachtoffer is per ambulance afgevoerd naar het ziekenhuis.

In Leeuwarden is een persoon gewond geraakt door een steekincident. Diegene hoeft niet naar het ziekenhuis. De politie is niet op zoek naar een dader, maar hoe het dan wel zit is niet duidelijk. De politie zocht wel in de omgeving. Waarnaar is niet bekend. Het is mogelijk dat de persoon zichzelf stak, maar hierover is nog veel onduidelijk.

16 februari

Om 4.00 uur krijgt de politie een melding van een steekincident op Willemsoord over twee gewonden bij een steekincident. Het gaat om een 19-jarige en een 22-jarige man, beide uit Den Helder. Een man van 18, eveneens uit Den Helder, is de vermoedelijke dader. Hij wordt aangehouden door de politie. De slachtoffers gaan voor behandeling naar het ziekenhuis en verlaten die na een behandeling. De politie doet verder onderzoek.

In een jeugdzorginstelling in Heerhugowaard raakt iemand gewond door een steekpartij. Een behandeling in het ziekenhuis is niet nodig. De verdachte wordt voor verhoor meegenomen door de politie. Wat er precies is gebeurd en meer informatie over de identiteit van dader en slachtoffer kan de politie nu nog niet geven. Het onderzoek loopt nog. Wel is inmiddels bekend dat de verdachte een man is.

17 februari

In een hotel bij station Sloterdijk in Amsterdam is een man neergestoken. Hij is overgebracht naar het ziekenhuis. De politie is op zoek naar de verdachte, waarvan een duidelijk signalement is gegeven. Ook doet de politie onderzoek naar de achtergrond van dit incident. Over de identiteit van het slachtoffer is niets bekend gemaakt.

Tijdens een vechtpartij raakt een 25-jarige man in Goes gewond. De politie arresteert de 18-jarige dader die vastgehouden wordt door een andere man. De vermoedelijke aanleiding van de vechtpartij is dat de verdachte afgewezen is door een meisje. Een andere man die door een mes gewond raakte aan zijn arm, is door een ambulance meegenomen.

Na een verkeersruzie in Apeldoorn, stappen twee mannen uit hun auto’s en zetten de ruzie met een vechtpartij op straat voort. Hierbij wordt een van de mannen in zijn been gestoken. De verdachte gaat er vandoor in zijn auto met twee personen daarin. Het slachtoffer zet de achtervolging in, maar wordt later op de A50 door de politie aangetroffen. Hij is per ambulance naar het ziekenhuis gebracht. De politie houdt de verdachte later op de avond aan. Er is een onderzoek gestart naar de precieze toedracht.

18 februari

Een 15-jarige jongen raakt gewond door een steekpartij in Emmen. Hij is naar het ziekenhuis vervoerd, waar hij lichtgewond bleek te zijn. Twee minderjarige verdachten van 14 en 15 jaar zijn aangehouden. De politie doet verder onderzoek.

19 februari

In een zorginstelling in Wageningen is een persoon om het leven gekomen en zijn twee begeleiders gewond geraakt bij een steekpartij. De dader is aangehouden door de politie. Wat er zich heeft afgespeeld, onderzoekt de politie. De verdachte zou zijn aangehouden. Het zou om een begeleid wonen-project gaan voor mensen met psychiatrische problemen. De politie kan nog niets zeggen over de identiteit van verdachte en slachtoffers.

In Hilversum raakt een persoon gewond bij een steekincident. Dit vond plaats na een conflict in de relationele sfeer. De gewonde is naar het ziekenhuis gebracht . De politie doet verder onderzoek.

by Naypong from FreeDigitalPhotos.net

Wat zegt de politie

Naar aanleiding van de vele steekincidenten, stelt de Landelijke Eenheid van de politie een groot onderzoek in, maar de uitslag van dat onderzoek laat nog minstens enkele weken op zich wachten. Woordvoerder Jelmer Geerds: “De term ‘steekincident’ lastig af te kaderen: is er bij een verward persoon die met een aardappelschilmesje zichzelf snijdt sprake van een ‘steekincident’? En hoe zit dat wanneer bij een beroving gedreigd wordt met een mes, maar er niet daadwerkelijk gestoken wordt? Juist vanwege dit ‘grijze’ gebied zijn steekincidenten niet standaard opgenomen. Daardoor moeten we dieper graven om te kijken hoeveel steekincidenten er daadwerkelijk zijn geweest in de afgelopen tijd. Het is wel echt iets dat onze aandacht heeft en waar we tegen willen optreden.”

In Zaanstad is de politie een actie gestart tegen wapenbezit. Twee weken lang kon iedereen zijn wapens inleveren zonder gevolgen, volkomen anoniem en straffeloos. Deze actie was een groot succes. Zo’n 200 wapens werden ingeleverd bij de politie, waaronder granaten, vuurwapens, messen, tasers en boksbeugels.  “We bieden mensen eerst de kans om hun wapens vrijwillig in te leveren, maar dit volgen we wel op door acties”, vertelt Tom Verweij, inspecteur bij politie Zaanstreek. “In het weekend van 8 en 9 februari was er een preventief fouilleeractie in de wijken Poelenburg en Zaandam Zuid. Daarbij troffen we honkbalknuppel en  een veerdrukwapen, waarmee je iemand kunt bedreigen om diegene geld afhandig te maken bijvoorbeeld. Elk wapen dat van de straat afgaat is mooi.”

Begin februari was er een geplande kluisjescontrole op de zeven middelbare scholen in de Zaanstreek. Er werden ongeveer 7500 kluisjes geopend en in 13 daarvan vond de schoolleiding objecten die daar niet in thuis horen, zoals messen, hamers, vals geld, pepperspray en een stroomstootwapen. Deze zijn allemaal in beslag genomen. Voor het bezit van strafbare zaken, zoals vals geld, stroomstootwapen en de pepperspray worden de eigenaars verhoord. Dan maken we een dossier op en is het aan het Openbaar Ministerie om een maatregel op te leggen. De scholen buigen zich over de sancties die zij gaan opleggen tegen hun leerlingen die andere wapens in hun kluisjes hebben.

Splash photo created by Racool_studio – www.freepik.com

Wat zegt de politiek

Minister Grapperhaus stuurde de Tweede Kamer half januari een brief over de aanpak van straatgeweld en het toenemend aantal steekincidenten. De minister geeft ‘urgentie’ aan de aanpak van het toenemende wapenbezit. Allereerst is er scherper toezicht nodig op de al bestaande wetgeving, dat messen in opengevouwen toestand langer zijn dan 28 centimeter al verboden zijn. Ook is het dragen van een mes niet op voorhand verboden, maar kan dit wel een strafbaar feit opleveren. Ook als een voorwerp als een schroevendraaier in bepaalde gevallen strafbaar zijn. Dit geldt vooral als de omstandigheden waarin het voorwerp gevonden worden, redelijkerwijs een bedreiging of aanval op andere personen kan worden.

Preventief fouilleren is een maatregel die Grapperhaus zinvol lijkt, hij geeft daarvoor de mogelijkheid dat burgemeesters een noodmaatregel voor preventief fouilleren kunnen opleggen zonder dat daarvoor een besluit van de gemeenteraad nodig is. Ook ziet de minister een rol voor scholen en opvoeders weggelegd, die jongeren kunnen voorlichten over de ‘onwenselijkheid’ en het gevaar van wapenbezit. Uit een grootschalig overleg met burgemeesters en politie en een nadere probleemverkenning komen dit voorjaar nieuwe inzichten.   

Burgemeester Aboutaleb van Rotterdam pleit voor een maatregel om ouders wier kind voor de tweede keer is betrapt met een ongeoorloofd mes bij zich, te straffen met een boete van € 2500.In het programma Op1 legde hij uit waarom hij dat wil. “Nu komen er ouders hun kind ophalen bij het politiebureau en ze blijven bij de deur staan. Ze willen niet in gesprek en ze vinden dat hun kinderen het recht hebben om een mes bij zich te dragen en zichzelf te verdedigen. Wij willen graag met ze in gesprek gaan en ze uitleggen waarom wapenbezit niet de oplossing is. Ouders blijven verantwoordelijk voor hun kinderen. Wij willen ze niet straffen, maar wel met ze in gesprek. Als deze maatregel daarvoor nodig is, dan is dat zo.”

Dat het inderdaad niet meevalt, bleek wel toen puberdeskundige Marina van der Wal die ook aan tafel zat, vertelde dat ze een jaar geleden een mes in de la vond van haar zoon. “Ik schrok me rot en confronteerde hem ermee. Hij zei dat iedereen daarmee rondloopt. Ik heb de wijkagent gebeld, die is met ons een gesprek aangegaan en die nam het wapen mee. Denk daarom niet dat jouw kind geen wapen heeft, want het zijn niet alleen Tokkie-gezinnen waarin dat gebeurd, het komt overal voor.”

De burgemeester van de gemeente Smallingerland wilde een verbod op messen in openbare ruimtes invoeren, maar dit bleek niet haalbaar, want hoe zouden bijvoorbeeld koks het eten moeten bereiden zonder messen? Hij kwam met dit voorstel nadat de 16-jarige Roan op 22 december 2019 om het leven kwam doordat twee verdachten van 14 en 15 uit Drachten en Gorredijk hem levensgevaarlijk verwondden met een mes. Een week later overleed Roan aan de gevolgen van de steekpartij, in die week was hij 16 jaar geworden.

Dit artikel verscheen eerder dit jaar in Panorama

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *